Deşi expresia „intimitate financiară” vă poate duce cu gândul la doi contabili care se impresionează reciproc prin formule din aplicaţia informatică Excel, ea este totuşi un ingredient al succesului într-o relaţie de cuplu.
Dacă întrebaţi cuplurile căsătorite de ce funcţionează relaţia lor, probabil nu vor răspunde că şi-au găsit „jumătatea financiară". Dar, dacă acesta este cazul, atunci sunt cu siguranţă norocoşi, pentru că, în ciuda credinţei populare, adevăraţii distrugători de relaţii nu sunt doar socrii, nici sexul, ci şi banii sau, mai exact, obiceiurile diferite de a-i cheltui.
Un studiu intitulat „Fatal (Fiscal) Attraction" („Atracţie fiscală fatală") al profesorilor de la Şcoala Economică Wharton şi de la Universitatea Northwestern din SUA, realizat în 2007, arată că zgârciţii şi cheltuitorii tind să ajungă la altar împreună. „Chestionare aplicate adulţilor căsătoriţi sugerează că opusurile se atrag în ce priveşte reacţiile emoţionale la cheltuit bani", scriu Scott Rick şi Deborah Small, de la Wharton, şi Eli Finkel, de la Northwestern, în lucrare. Cercetătorii au descoperit că persoanele care în general cheltuiesc mai puţin decât şi-ar dori în mod ideal şi cele care aruncă banii pe fereastră mai mult decât le-ar plăcea ajung să se căsătorească.
Partenerul idel şi cel real
George Loewenstein, profesor de economie şi psihologie la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, Pennsylvania, a publicat un alt studiu, potrivit căruia gradul de „durere" pe care o persoană îl resimte atunci când cheltuieşte bani indică dacă avem de-a face cu un avar sau cu un cheltuitor. Pornind de la studiul lui Loewenstein, Rick, Small şi Finkel sunt de părere că acesta poate fi motivul pentru care contrariile se atrag.
E posibil ca persoanele cărora li se pare dureros să scoată bani din buzunar, indiferent pentru ce, să nu le placă această caracter