Pentru el, cerul nu are taine. Este unul dintre fondatorii clubului de astronomie de la Oradea, care a participat la Olimpiada Internaţională de Astronomie din China.
Profil:
Născut. 21 iunie 1970 Oradea
Studii. Facultatea de Fizică din Cluj Napoca
Familie. Necăsătorit
Marin Bica s-a îndrăgostit de astronomie în al patrulea an de facultate, şi, după ce a făcut un curs opţional, a început să studieze singur ştiinţa astrelor. Marin Bica predă acum astronomie copiilor care vor să ştie mai multe despre tainele boltei cereşti.
Povestea momentului în care Marin s-a hotărât să studieze astronomia este una romantică. O plimbare seara, prin Cluj, cu prietena lui şi un cer plin de stele l-au făcut să se hotărască să urmeze cursuri opţionale de astronomie.
„Mă plimbam cu prietena mea prin Cluj şi observam cerul noaptea. Atunci am discutat că ne-ar prinde bine să mergem la cursul opţional de astronomie pe care îl aveam la facultate. Am mers şi mi-a plăcut foarte mult, aşa că după terminarea cursului de un semestru am continuat să studiez astronomia singur”, povesteşte profesorul.
Profesor de fizică şi astronomie
Marin a fost autodidact, el a studiat cursuri de astronomie semnate atât de autori români, cât şi străini. Astronomul spune că îi place foarte mult să predea, în special copiilor. „Îmi place să încerc să-i formez pe copii, să le ofer posibilitatea de a afla ceva în plus faţă de ce învaţă la şcoală. Astronomia ne oferă o imagine completă despre locul nostru în univers. Cine ajunge să ştie astronomie, ajunge un om liber”, crede profesorul.
Marin a început să dea lecţii despre tainele boltei cereşti pe când era profesor de fizică la liceul „Dimitrie Leonida“ din Oradea, unde, după ce s-a redus numărul de ore, a ales să predea opţional astronomie şi electronică.
În 2001 s-a mutat