Invitaţii celei de-a 12-a ediţii a festivalului de modă Bucharest Fashion Week (26-28 noiembrie), găzduit de Rin Grand Hotel din Bucureşti, au început săptămâna modei cu colecţia de costume de baie, bărbăteşti, „The Last Samurai” („Ultimul Samurai”), semnate de Cătălin Botezatu. Sursa: Vlad Stănescu
Acordurile coloanei sonore a filmului „The Last Samurai” au acompaniat defilarea manechinilor. Creatorul de modă şi-a prezentat, în premieră, cele 50 de ţinute inspirate din tradiţia samurailor, unele elemente asortate colecţiei fiind importate direct din Japonia.
„Am vrut ca această colecţie să evidenţieze faptul că un bărbat trebuie să dea dovadă de bărbăţie, de onoare şi sacrificiu suprem de când se naşte şi până când moare”, a spus Botezatu. Manechinii, transformaţi în samurai, au defilat purtând coifuri autentice de samurai, vechi de peste 100 de ani, denumite Kabuto, aduse din Osaka, iar elemente ale armurii tradiţionale japoneze, Yoroi, au devenit accesorii ale costumelor de baie. Ochii modelelor au fost conturaţi puternic, sprâncenele au fost dublate, iar tenul a rămas palid, pentru ca trăsăturile să fie cât mai aproape de cele orientale.
Pentru coafuri, Botezatu a apelat la tehnici profesionale ce au constat în extensii aplicate sub forma unor cozi sau bucle fixate asemeni samurailor. Colecţia a fost inspirată din povestea samuraiului gata oricând să-şi curme viaţa în numele loialităţii şi al demnităţii, idee întărită de „dramatismul” finalului, când manechinul Voicu Pânzar a îngenuncheat pe scenă „înfingându-şi” un pumnal în abdomen, după tradiţionalul ritual seppuku.
Maestrul de sabie japoneză, Cristian Ozon, a simulat decapitarea acestuia cu o sabie tradiţională. Manechinii colecţiei au ieşit pe podium, la final, defilând cu steaguri imprimate cu însemne japoneze, ca un omagiu adus celui ce a decis să-şi curme