In discursurile si pozitiile publice ale tandemului Mircea Geoana- Crin Antonescu apar contradictii flagrante care trebuie elucidate inainte de ziua alegerilor.
1. Reducerea fiscalitatii ca motor al dezvoltarii economiei
In documentul politic semnat de cei doi apare ca prim principiu "Reducerea fiscalitatii ca motor al dezvoltarii economiei".
Chiar dl Crin Antonescu declara: "In al doilea rand, garantez, si acest lucru a fost deja convenit de catre parteneri, ca nu va creste nici cota unica, nu va creste nici TVA-ul. Dimpotriva, imediat ce vom avea o conjunctura favorabila, care tine de comportamentul fiscal, care tine de conjunctura internationala, aceste taxe esentiale vor scadea. De asemenea, imediat cu instalarea noului guvern, va scadea CAS-ul, va fi abrogat imediat impozitul forfetar, va intra in vigoare imediat legislatia privitoare la bonusul fiscal si la scutirea profitului reinvestit"
Toate bune si frumoase, de asa ceva are nevoie Romania, doar ca documentul nu spune mai departe, cum s-ar aplica fara eliminarea din sistemul bugetar a cel putin 600.000 de persoane.
Lucrurile sunt clare. Pentru a putea plati actualele pensii si salarii bugetare, statul se imprumuta saptamanal pe piata sume considerabile (in 26 noiembrie s-a imprumutat 1,4 miliarde euro si nu e nici primul nici ultimul imprumut). Cu venituri la bugetul de stat reduse de criza si in 2010, cu scadenta la returnarea imprumuturilor, cu reducerea fiscalitatii, de unde bani pentru plata actualelor pensii si salarii?
PSD sustine ca se pot reduce cheltuielile bugetare fara reducerea personalului bugetar, ceeace este o minciuna sfruntata. Va accepta PSD disponibilizarea catorva sute de mii de bugetari, cand acelasi acord, PSD-PNL, spune la punctul 2: "O guvernare in folosul tuturor romanilor printr-o distribuire echitabila a resursel