Bucureşteanul este comandantul Detaşamentului Special de Salvatori, din anul 2002, de când a luat fiinţă această unitate unică în ţară.
Laurenţiu s-a decis să se facă pompier pe vremea când era încă în liceu, în clasa a XI-a. El recunoaşte că, pe atunci, nu ştia mai nimic despre ce presupune această meserie.
„Mi s-a părut totuşi că ar fi o slujbă care mi s-ar potrivi. În primul rând, îmi plăcea ideea de a face bine. De asemenea, mă atrăgea pentru că eu sunt o fire mai mai sportivă şi această meserie este una foarte dinamică“, povesteşte pompierul.
Din clasa a opta până în a douăsprezecea, el a făcut fotbal de performanţă la Clubul Sportiv Palatul Copiilor din Capitală şi se obişnuise cu efortul fizic.
Are 100 de oameni în subordine la 32 de ani
În prezent, Laurenţiu este comandantul Detaşamentului Special de Salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Această unitate, din care fac parte aproximativ 100 de pompieri, este singura de acest fel din ţară şi a fost înfiinţată în anul 2002.
„Doar noi avem echipaje speciale de scafandri, precum şi alpinişti profesionişti, care intervin în situaţii mai complexe“, subliniază comandantul.
El povesteşte că au fost multe momente care l-ar fi putut face să dea înapoi.
„Când lucrezi ca pompier eşti pus în faţa multor situaţii dificile. Am văzut copii arşi, înecaţi şi oameni intraţi în stare avansată de putrefacţie“, spune Laurenţiu. Cu toate acestea, el nu s-a dat bătut şi a continuat să-şi facă meseria de „salvator“.
„Am fost nevoit să mă obişnuiesc cu aceste imagini terifiante, pentru a merge mai departe. O parte dintre colegii mei nu au suportat şi au ales să facă muncă de birou“, mai spune Laurenţiu.
A salvat un copil dintr-un puţ
Una dintre cele mai dificile misiuni la care a fost prezent a avut loc în luna iunie a anului 2007, când u