Firmele austriece de recrutare vin la Reşiţa să selecteze personal, pentru că localnicii din zonă sunt cunoscători de limbă germană.
„Am mai fost plecată în străinătate, unde am îngrijit un bătrân, paralizat pe jumătate. Totul s-a întâmplat pe parcursul a trei luni, dar în ultima lună de şedere, randamentul este mult mai scăzut, din cauza lipsei de comunicare, a dorului de familie şi a vieţii de acasă”, îşi aminteşte Maria Fleck, o reşiţeancă dornică să mai plece peste graniţele ţării, ca să lucreze.
„Ajungeam să îl întreb pe soţul meu de băbuţa de la etajul 3, ca să văd ce face, deşi mă certasem cu ea înainte să plec”, îşi aminteşte Maria. Reşiţeanca îşi doreşte să repete experienţa, însă pentru o perioadă mai scurtă. „Durata, de două săptămâni, mă încântă”, a adăugat Maria.
Austriecii plătesc bine
Singurul impediment este că trebuie să termine cursul de îngrijitor, pe care l-a început recent. „Fără curs, nu te acceptă. De abia pe 4 decembrie primesc diploma de absolvent”, a spus femeia. Oferta financiară a firmelor austriece de recrutare este mult mai avantajoasă decât un job în Reşiţa. Ca să aibă grijă de un bătrân, timp de două săptămâni, un îngrijitor câştigă până la 800 de euro, adică un salariu de câteva ori mai mare decât un venit pe o lună întreagă, câştigat la Reşiţa. „Femeile primesc 55 de euro pe zi, le este asigurat contractul de muncă şi au asigurare medicală. Cheltuie doar pe transport, care se ridică la 55 euro, un drum. Schimbul de angajaţi se face la două săptămâni”, a declarat Karla Koreck, directorul unei firme de formare profesională din oraş. Şase reşiţence vor pleca săptămâna viitoare să aibă grijă de bătrânii austriecilor.
Acte la dosar
Firma austriacă preferă zona de Vest a ţării, pentru că sunt mulţi vorbitori de limbă germană. Reşiţencele care vor să lucreze în Austria trebuie să aibă diplome