Conform unor statistici recente, 70% din locuitorii acestei ţări latino-americane nu sunt recunoscuţi de către propriii taţi. Chiar preşedintele Fernando Lugo este un reprezentant de seamă al acestui fenomen socio-cultural cu accente „macho“, cu cel puţin patru procese pentru stabilirea paternităţii.
Numărul neobişnuit de mare de „copii din flori" din Paraguay a făcut ca, atunci când se naşte un copil, în dreptul numelui părinţilor să fie trecut doar cel al mamei. Oficial, şapte paraguayeni din 10 nu sunt recunoscuţi de taţii lor biologici.
„Cei mai mulţi dintre locuitori au o paternitate necunoscută, fără să mai punem la socoteală cel puţin 600.000 de persoane care nu au fost niciodată înregistrate oficial", explică Oscar Benitez, directorul Registrului civil. Într-una dintre rarele ocazii în care a vorbit despre procesele sale de paternitate, preşedintele Fernando Lugo justifică această stare de fapt printr-o „tradiţie care face parte dintr-un proces istoric".
Iar realitatea pare să-i dea dreptate. Dintre cei peste 60 de lideri pe care această republică prezidenţială i-a avut de la obţinerea independenţei în 1813, opt au fost copii ilegitimi, iar 17 nu şi-au recunoscut propriile progenituri. Conchistadorul spaniol Domingo de Irala, ajuns în Paraguay în 1536, a încurajat metisajul, „cuceritorii" beneficiind de adevărate haremuri populate cu frumuseţile locale, fapt ce i-a făcut pe cronicari să descrie capitala Asuncion ca pe un „paradis al lui Mahomed".
Refacerea populaţiei masculine
La sfârşitul secolului al XIX-lea, odată cu încheierea Războiului Triplei Alianţe (câştigat de Uruguay, Argentina şi Brazilia), 90% din populaţia masculină din Paraguay era decimată.
Repopularea ţării a fost necesară, astfel că au fost acceptate toate formele de uniune, legitime sau nu. „Aceasta a creat o cultură deosebită, care permite ca bărbaţii să