Oamenii vor să-şi facă din timp provizii alimentare, dar comparativ cu anii trecuţi vor cheltui mai puţin pentru mesele tradiţionale şi cadouri.
Sucevenii au început să ia cu asalt magazinele pentru a se aproviziona cu cele necesare mesei de Crăciun, chiar dacă până atunci mai este aproape o lună. Cu liste pregătite de acasă, oamenii dau o raită pe la hipermarketuri, iar aglomeraţia se simte mai ales la casele de marcat. Dacă săptămâna trecută se stătea la coadă cel mul trei minute, de câteva zile, timpii de aşteptare s-au dublat. Însă, spre deosebire de anii trecuţi, oamenii nu mai sunt dispuşi să-şi deschidă larg portofelul. Dacă anul trecut aceştia cumpărau produse după pofta inimii, criza îi împinge să fie mai zgârciţi cu cheltuielile specificie Sărbătorilor de iarnă.
Cât costă fiecare produs
„Anul trecut am cumpărat tot ce-am vrut. Acum însă privesc în buzunare şi nu mai îndrăznesc să arunc banii ca înainte“, a oftat Marta Grigorean, femeie de serviciu. „Având în vedere vremurile tulburi în care ne aflăm trebuie să ne gândim şi la ziua de mâine. Din acest motiv nu mă mai întind să cumpăr produse de 3.000 de lei cum am făcut anul trecut, ci doar de 1.000 de lei“, a declarat Mircea Vărvărean, inginer IT. O masă de Crăciun cu produse tradiţionale nu este deloc ieftină. Gospodinele trebuie să scoată din buzunare pentru un kilogram de carne aproximativ 27 de lei, pentru un kilogram de muşchi de porc circa 30 de lei, iar pentru unul de cârnaţi cel puţin 10 lei.
De asemenea, kilogramul de muşchi ţigănesc costă între 30 şi 37 de lei, iar unul de tobă între 15 şi 20 de lei. Pulpele de pui costă aproape 20 de lei, iar pieptul dezosat circa 27 de lei. Dacă sucevenii vor să pună pe masă şi salam uscat vor mai cheltui între 35 şi 47 de lei. Pentru un kilogram de brânză de vaci vor trebui să plătească 25 de lei, iar pentru unul de oaie