PONT. Liliana Soare spune cum distinge o bere bună: gustul amar trebuie să persiste 30 de secunde, iar spuma să fie doar de două degete. Sursa: Andrei Spirache
În urmă cu peste 5.000 de ani, un amestec banal de pâine şi apă a dus la obţinerea celei mai populare băuturi din lume: berea. Chiar dacă nu se ştie unde şi cum a fermentat la început, cercetătorii spun că totul se învârte în jurul cerealelor.
Cert e că, la ora actuală, în toată lumea se produc 20.000 de sortimente, a căror reţetă se bazează pe apă, malţ (din orz), hamei şi drojdie. Dar cum recunoşti o bere bună? După 10 ani de experienţă într-o fabrică de profil, o degustătoare a dezbrăcat această băutură de aproape toate secretele şi a explicat pentru EVZ cum îţi dai seama dacă o bere este de calitate. Totodată, ea demontează câteva mituri care ţin de stratul de spumă şi de gustul amar.
Printr-o singură rotire a paharului până se formează o mică tornadă, o adulmecare uşoară şi, dintr-o singură înghiţitură, Liliana Soare îţi poate spune istoria berii din sticlă, ce-i lipseşte, ce are în plus sau unde nu s-a respectat reţeta. Manager la Departamentului de Calitate al fabricii Inbev din Ploieşti, face acest lucru de şapte ani.
Nicio sticlă de Stela Artois, Beck’s sau Bergenbier nu pleacă spre restaurante sau magazine până nu are avizul ei şi a colegilor care evaluează berea în orb, la „taesting room”.
Gustul amar face diferenţa
Ritualul testării celei mai populare băuturi are loc, aproape în fiecare zi, cu aproximativ o oră înainte de masa de prânz, „atunci când toate simţurile sunt în alertă”. Înainte, camera se aeriseşte foarte bine pentru că „orice alt miros poate influenţa evaluarea”.
Până şi o banală alegere a paharului contează. Degustătoarea Liliana spune că indicat este cel de tip „lalea”, uşor închis spre gură,