10 filme în premieră absolută, 40 de lung metraje și 20 de scurt metraje, prim-plan cu doi dintre cei mai cunoscuți actori la nivel internațional, Charles Berling şi Charlotte Gainsbourg, dar şi o retrospectivă Bernard Tavernier sunt propunerile de anul acesta făcute de Festivalul Filmului Francez. Dar cine este în spatele acestui festival? Masoneria franceză, Ordinul Templierilor sau mafia din Marsilia? Nu, nici vorbă. Numele lui este Laurențiu Brătan, colaborator vechi al Institutului Francez și președintele Asociației Estenest. Laurențiu ne dezvăluie câteva lucruri despre organizarea unui festival de film și ne face câteva recomandări binevenite de la FFF 2009.
1.Festivalul Filmului Francez este la ediția cu numărul 13. De câți ani faci parte din organizare și ce anume faci tu în cadrul festivalului? Și poate ne spui cum arată o zi de muncă la festival cu, să spunem, două săptămâni înainte să înceapă?
Lucrez la Institutul Francez din 2000, cu ceva întreruperi. La ediția din anul acesta am făcut selecția filmelor, le-am adus, am negociat cu distribuitorii, cu cinematografele. Ma rog, pot spune că sunt organizator, dacă mă gândesc că mă ocup și de coordonarea și transportul copiilor în celelalte orașe unde vom avea proiecții: Timișoara, Iași și Cluj. Despre activitatea anterioară începerii festivalului, ce să zic. Dau atâtea mailuri până când se confirmă filmele și până reușesc să conturez secțiunile. Orice festival trebuie să aibă o formă închegată, o direcție. Nu poți pune filme la gramadă, așa că trebuie să alegi și să obții exact ce ai nevoie. Trebuie să schițezi secțiunile, grupate în jurul unui actor sau în jurul unui regizor. Apoi apar diverse probleme. De exemplu, când m-am gândit să facem retrospectiva Tavernier, mi-am dat seama că multe din filmele lui s-au tot arătat pe aici, fie pe ecrane, fie tot în cadrul festivalului în alți ani sau