Micuţul violonist arădean duce mai departe tradiţia în artă a familiei sale, tradiţie cultivată în sufletul său încă de pe vremea când nu putea vorbi.
Profil
Născut. 27 decembrie 2000.
Studii. Elev în clasa a III-a B, la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” Arad.
Este stră-strănepotul regretatului actor Gheorghe Şimonca şi unul dintre cei mai talentaţi copii pe care îi are Aradul. Are doar 9 ani, vârstă la care ai putea uşor crede că prietenii şi desenele animate îi ocupă cea mai mare parte din timp. Cu toate acestea, a ales să-şi dedice copilăria muzicii şi artei. Iubitor al unuia dintre cele mai grele instrumente, vioara, Ştefan Şimonca este convins că marile scene ale Europei sunt menirea sa.
„Părinţii au început să mă ducă la Filarmonică pe când aveam doar şase luni. Mi-a plăcut atât de mult sunetul viorii, încât am înţeles că asta vreau să fac. Astfel, pe la trei ani am început să mă joc cu ea, iar de la cinci ani am început studiul aprofundat cu bunicul meu, Artemiu Şimonca, şeful partidei la vioară I la Filarmonica de Stat din Arad”, povesteşte Ştefan. Pentru că un artist este polivalent, Ştefan studiază în paralel şi pianul, deşi vioara rămâne „prima mare iubire”. „Îmi place şi pianul, dar încerc să-mi focalizez atenţia mai mult asupra vioarei”, mărturiseşte micul artist.
Pe urmele lui Paganini
Cu o cultură muzicală de invidiat, Ştefan Şimonca vede în instrumentul pe care-l mânuieşte mai mult decât o simplă vioară. Dovadă o face şi faptul că atunci când cântă, totul încetează să mai existe în jurul său. „Vioara necesită foarte mută concentrare, de aceea atunci când cânt, în jurul meu nu mai există nimic”, mărturiseşte micul artist.
Deşi este de abia în clasa a treia, Ştefan încearcă să împace şcoala cu muzica. „De obicei, când am şcoală, seara studiez vioara, câte o oră, maxim două, pentru că treb