In urma cu doua saptamani, Dubaiul se lauda nu numai ca a evitat criza economica globala, dar si ca va beneficia de numeroasele grupuri financiare care vor incerca sa fuga de regimele fiscale aspre din propriile tari si vor investi in orasul-stat.
Astazi, Dubai, orasul care a cladit insule in forma de palmier si statiuni de ski indoor, este un centru financiar care nu isi mai poate plati datoriile, iar cea mai mare parte a comunitatii financiare se arata uimita de faptul ca a fost inselata asupra strategiei de manangemet al datoriilor, se arata intr-o analiza a Financial Times.
Emiratul Dubai s-a vandut mereu drept un model de metropola, intr-o regiune care nu a reusit sa renunte la conflicte pentru a respecta aspiratiile tinerilor. De altfel, biografia conducatorului orasului, seicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, il arata drept un om pornit in misiunea de a transforma lumea araba.
Totusi, Dubai si-a gestionat finantele printr-o combinatie de stat autocratic, ce a refuzat sa priveasca in fata realitatea, si o companie de familie netransparenta, ce a ignorat asteptarile si metodele pietelor mondiale.
Astfel, faptul ca problemele economice par sa loveasca centrul financiar al Emiratelor Arabe Unite tocmai acum, intr-un moment cand alte orase similare sunt pe calea redresarii, este doar o demonstratie a faptului ca liderii sai nu au dorit sa admita ca au probleme, pana acum.
Unul dintre momentele surprinzatoare, dupa caderea Lehman Brothers, a fost anuntul companiei Nakheel, o subsidiara a Dubai World, grup incarcat de datorii, ca va construi cea mai inalta cladire din oras, cu toate ca un concurent era pe cale sa finalizeze lucrarile la cel mai inalt turn, Burj Dubai. Totusi, Nakheel sustinea ca al lor va fi si mai inalt.
Oficialii din Dubai au insistat ca orasul-stat stie sa profite de necazul a