China a cheltuit sume colosale pentru a ne uimi cu viteza ei de transformare dintr-un urias comunist intr-un exemplu de crestere si stabilitate economica, dar nu a castigat si simpatia lumii.
Poate regimul de la Beijing este respectat si admirat pentru felul in care gestioneaza finantele celei mai populate tari din lume, dar are nevoie de mult mai mult pentru a-i face pe oameni sa uite zeci de ani de dictatura si sa-si spele pacatele.
Dupa ce si-a asigurat o crestere economica de neoprit si o infrastructura de invidiat, regimul de la Beijing a inceput sa pompeze miliarde de dolari intr-o campanie media globala care sa ii imbunatateasca imaginea. Asta implica televiziuni oriunde pe glob si in orice limba de larga circulatie internationala.
Yang Rui (foto), echivalentul lui Larry King, nu e la fel de cunoscut ca prezentatorul de la CNN, dar este starul canalului in limba engleza CCTV 9 si cel care ajuta Beijingul sa refaca o legatura intre opinia publica internationala si cea chineza, scrie Der Spiegel.
Yang si-a propus sa creasca prestigiul tarii sale pe glob, fiind nemultumit ca restul lumii, si mai ales media occidentala obsedata de senzational, critica tot timpul China si "prefera sa ii asculte pe separatisti decat sa prezinte reusitele liderilor comunisti intr-un mod obiectiv si echilibrat".
Aceste lucruri nu sunt spuse, cum ar crede unii, pe tonul unui purtator de cuvant indocrinat al Guvernului, ci ca un adevarat gentleman care vorbeste o engleza clara invatata la facultate in Marea Britanie. Poate fi numit, pe buna dreptate, simbolul ambitiilor Chinei moderne.
Tinta pentru 2011: zece posturi tv internationale
In calitate de principala putere economica a Asiei, pentru China este important acum sa devina jucator important si pe piata media globala. Beijingul a gasit pana acum trei