În primele 6 luni ale acestui an, primele aferente asigurărilor medicale de călătorie au scăzut cu 5%, în timp ce valoarea despăgubirilor a crescut cu 43%. Afectaţi de criză, românii au tăiat din tot ceea ce s-ar putea numi cheltuieli „de plăcere“. Cele mai multe dintre călătoriile în străinătate s-au efectuat doar dacă au fost trecute la capitolul „necesar“, iar o parte a turiştilor a renunţat la poliţa de asigurare. Tot pentru că au ajuns să
În primele 6 luni ale acestui an, primele aferente asigurărilor medicale de călătorie au scăzut cu 5%, în timp ce valoarea despăgubirilor a crescut cu 43%.
Afectaţi de criză, românii au tăiat din tot ceea ce s-ar putea numi cheltuieli „de plăcere“. Cele mai multe dintre călătoriile în străinătate s-au efectuat doar dacă au fost trecute la capitolul „necesar“, iar o parte a turiştilor a renunţat la poliţa de asigurare. Tot pentru că au ajuns să drămuiască mai bine banii, cei care au avut nevoie de îngrijiri medicale au solicitat mai des plata daunelor.
Ca urmare, rezultatele furnizate de companiile de asigurări indică faptul că, în primele şase luni, valoarea primelor brute subscrise a fost de 17,5 milioane de lei (peste patru milioane de euro), cu 5% mai puţin ca în perioada similară a anului trecut, când această valoare era de 18,3 milioane de euro (4,97 milioane de euro). În acelaşi timp, indemnizaţiile brute plătite la şase luni au fost în valoare de 7,6 milioane de lei (adică 1,7 milioane de euro), cu aproape 43% mai mult decât în semestrul întâi al lui 2008, când valoarea despăgubirilor ajunsese la 5,3 milioane de lei (1,4 milioane de euro). „La noi, daunalitatea a crescut cu un procent de 50% în 2009 comparativ cu 2008“, spune Iuliana Hampu, director general al Rai Asigurări, liderul pieţei.
O asigurare medicală pentru un sejur (şapte zile) costă în medie 25 de lei (şase euro), iar uneori pentru