La o lună de la inaugurarea apelului de urgenţă pentru tinerii cu tendinţe autodistructive, telefonul sună necontenit. După „epidemia" de sinucideri care a lovit recent tineretul, linia telefonică destinată copiilor şi adolescenţilor cu tendinţe suicidale a fost luată cu asalt.
Centrul de prevenire a tentativelor de suicid la copii şi adolescenţi a fost inaugurat în urmă cu aproape o lună şi se află în curtea Spitalului Alexandru Obregia, din Bucureşti.
Ideea programului e simplă: un telefon cu tarif gratuit (0800080100) la care pot suna copiii cu porniri autodistructive pentru a primi asistenţă.
Până când încep să circule tramvaiele
„Centrul de prevenire a tentativelor de suicid" este totuşi un termen prea bombastic.
În realitate avem de-a face cu o cameră într-o clădire cu un singur nivel, cu pereţi scorojiţi şi ţiglă veche. Înăuntru - două mese, două scaune, două telefoane şi un radio în surdină, setat pe un post cu muzică veche şi tristă. Sunt 24 de dispeceri care se perindă pe la centru. Toţi sunt voluntari, iar fiecare acoperă între patru şi opt ore pe săptămână.
La tura de noapte rămân câte două persoane. Nu pentru că riscul de sinucideri ar fi mai mare noaptea, ci pentru că persoana care acoperă intervalul 22.00-2.00 nu are cu ce pleca acasă, aşa că rămâne până la 5.00, când încep să circule tramvaiele.
Centrul, care trebuie să trăiască un an cu 20.000 de euro (sumă asigurată de Primăria Bucureşti), nu are bani să deconteze câte un bon de taxi în fiecare noapte.
Graficul cu fapte bune
E dimineaţă, iar prin curtea spitalului „Alexandru Obregia" se aud cântecele bolnavilor, cărora convenţional li se spune „nebuni", treziţi din nopţile liniştite cu gust de Xanax.
„Bună ziua, suntem Tel Verde, cu ce vă putem ajuta?" - este mesajul de întâmpinare pentru sinucigaşii cu vârste fragede. Am dat peste doamna Gi