Mircea Geoană ştie că dezbaterile publice cu contracandidatul său nu îl avantajează. În dezbaterea dinaintea turului întâi, cu Crin Antonescu şi Traian Băsescu, a fost cel mai puţin spontan şi cel mai artificial candidat. Momentele în care a încercat să fie spontan nu i-au ieşit deloc: gluma cu soacra a demonstrat că PSD-istului îi lipseşte organul numit simţul umorului. Momentele “de spontaneitate” pregătite dinainte au avut şi ele un aer penibil. De exemplu, citatul din Ioan Gură de Aur, pe care l-a citit de pe o hârtiuţă, în momentul în care Antonescu şi Băsescu se încăieraseră pe un subiect oarecare. Scopul citatului era acela de a arăta că Geoană este candidatul “împăciuitor”, care va aduce liniştea în România. Crin Antonescu i-a tăiat-o din rădăcină: “un citat atât de scurt şi de frumos eu l-aş fi reţinut, nu l-aş fi citit de pe hârtie”. Cum ar spune o colegă de-a mea, Geoană ar trebui să tacă, dacă vrea să câştige alegerile. Sau, dacă ar fi posibil, cred că ar vrea să îl trimită pe noul său aliat, Crin Antonescu, în locul lui, la dezbateri.
Pe de altă parte, Geoană este vulnerabil într-o dezbatere şi pentru că, de dragul susţinerii PNL-iste, şi-a schimbat radical programul pe baza căruia candidează, renunţând la impozitul progresiv. O astfel de atitudine arată dorinţa de a ajunge la putere indiferent de costuri ideologice, temă pe care ar putea fi atacat cu uşurinţă.
Nu în ultimul rând, Geoană nu are de ce risca. Este foarte bine plasat în acest moment şi de aceea, dacă ar putea, ar renunţa inclusiv la unica dezbatere televizată la care a anunţat că va participa, cea organizată de IPP. Sondajele de opinie, citate de Cristi Şuţu, îi dau un avantaj de cel puţin patru puncte procentuale, pe care şi-l va păstra, probabil, dacă nu apare ceva foarte compromiţător la adresa lui. Filmuleţul cu pumnul a lucrat în favoarea sa, fără ca măcar Geoană să s