Couch-surfingul adună peste un milion de adepţi. Ideea e simplă: oferi şi primeşti cazare gratuită. Imaginaţi-vă cum ar fi dacă aţi avea rude în 230 de teritorii din toată lumea, la care aţi putea dormi câteva nopţi fără să trebuiască să plătiţi. Sursa: EVZ
Problema banilor pentru cazare ar fi rezolvată, iar misterul mâncărurilor tradiţionale va fi mai lesne elucidat. Site-ul CouchSurfing.org nu îţi descoperă rudele din străinătate, însă îţi oferă posibilitatea să călătoreşti cu bani puţini şi să intri în legătură cu oamenii locului mai facil decât prin intermediul oricărei agenţii de turism. Pentru că se doreşte a fi o organizaţie nonprofit, pe aventurieri nu îi costă decât o plimbare a degetelor pe tastatură şi, opţional, o donaţie.
Cazare gratis, companie nepreţuită
CouchSurfing a apărut în 2004 şi înseamnă două lucruri: să vizitezi şi să ţi se ofere adăpost, de cele mai multe ori gratis. Site-ul este o bază de date accesibilă, în care poţi alege din peste un milion de persoane care să te găzduiască în casele lor sau cu care să ieşi în oraş, din Antarctica şi până în Insula Crăciunului.
Altfel spus, atunci când vrei să pleci în Brazilia, dar nu vrei să plăteşti şi cazarea, îţi faci cont pe site, cauţi gazdele cele mai apropiate de oraşul unde vrei să ajungi, le trimiţi un mesaj, iar ele îţi vor spune dacă te pot primi în casele lor sau nu. Uneori, amfitrionii cei mai primitori vin până la aeroport să te întâmpine, îţi oferă un tur al oraşului sau te ţin la poveşti până târziu în noapte.
Gazdă pentru 500 de necunoscuţi
În România, moda CouchSurfingului a apărut în 2006. În prezent, sunt în jur de 900 de gazde şi peste 3.000 de surferi. Majoritatea sunt din Transilvania, Bucureşti şi din marile oraşe. Mihai Bursesc este unul dintre cei mai bine cotaţi amfitrioni din România, conform site-ul