Aversiunea investitorilor faţă de risc afectează în principal pieţele emergente din Asia, Europa Centrală şi de Est şi America de Sud. Scăderile bursiere continuă, pe măsură ce investitorii reacţionează la intrarea micului emirat în incapacitate de plată.
La bursele din întreaga lume, ultima zi de tranzacţionare din săptămâna trecută a marcat scăderi pe toată linia.
Pentru zilele următoare sunt aşteptate noi reduceri, pe măsură ce investitorii revin din scurtele vacanţe prilejuite de Ziua Recunoştinţei în SUA, respectiv Eid Al-Adha în Orientul Mijlociu. Cotaţia petrolului a ajuns la minimul ultimelor şase săptămâni, cursul aurului a început să scadă după ce a atins noi recorduri-istorice, iar dolarul urcă pe măsură ce investitorii se orientează spre plasamente cât mai sigure, aşa-numitele „safe havens".
Băncile europene sunt cele mai expuse
Pierderile la bursele de valori au început în Europa, pentru a continua în Asia şi în final să afecteze pieţele din SUA, imediat după cererea formulată de Dubai pentru amânarea timp de şase luni a ratelor scadente la un credit de 60 de miliarde dolari contractat de o companie de investiţii a statului, Dubai World. Criza creditelor pune acum sub semnul întrebării capacitatea statelor emergente de a-şi plăti datoriile, precum şi ireversibilitatea tendinţei de redresare a economiei globale.
Indicele Dow Jones Industrial Averege (DJIA), al Bursei din New York scădea la debutul şedinţei de tranzacţionare de vinerea trecută cu 233 puncte procentuale, pentru a încheia ziua în scădere cu 154,48 puncte (1,5%), toate cele 30 de companii care contribuie la calculul acestui indice fiind în declin.
Astfel, dacă imediat la deschiderea de vineri, DJIA, care ajunsese la valoarea maximă a ultimelor 13 luni, a marcat o reducere săptămânală de 0,1%. Majoritatea traderilor şi a administratorilor de fonduri de invest