Criza şi instabilitatea politică şi economică au redus afacerile a peste 50% dintre firmele mici. Aproape 60% din managerii de firme mici preconizează că vor avea vânzări în scădere în 2009 faţă de 2008, arată un sondal al Consiliului Naţional al IMM.
Cel mai mare număr al IMM-urilor afectate de criză provin din sectoarele de comerţ şi industrie, potrivit studiului, realizat de compania Cult Market Research pentru patronatul IMM-urilor. În cadrul sondajului, 58,8% din respondenţi au apreciat că în acest an vor avea vânzări sub nivelul din 2008, 17,1% că au afaceri peste anul trecut şi 9,7% au raportat o constanţă a indicatorului.
Cele mai multe firme care au raportat o scădere a afacerilor au provenit din sectorul comerţului, 71% din intervievaţii din acest domeniu indicând o reducere a vânzărilor. De asemenea, 69% din IMM-urile cu profil de industrie au arătat că afacerile le-au scăzut în acest an, în timp ce din construcţii 65% din firme au fost afectate.
De asemenea, 66,7% din firmele respondente prognozează pentru 2009 o scădere a profitului, din care 41,7% se aşteaptă la câştiguri mult mai scăzute. În acelaşi timp, 17% dintre IMM-uri mizează pe o creştere a profitului faţă de 2008.
Cauzele care au afectat activitatea firmelor sunt, în opinia a 55,3% din respondenţi, instabilitatea politică, iar pentru 44,3% ar fi criza la nivel global. De asemenea, instabilitatea fiscală şi politicile băncilor de a creşte dobânzile şi de a bloca creditele sunt alte cauze semnificative.
Firmele studenţilor, decimate
„Studiul nostru arată că 35% din cauzele scăderii afacerilor aparţin statului, 25% mediului politic instabil, 22% băncilor şi doar 18% crizei. Asta arată o capacitate foarte redusă a statului de a gestiona criza. Putem spune, astfel, că o criză care a apărut din cauze exogene ne-a afectat din cauza incapacităţii statului de a o gesti