Oana Livinţi (22 de ani) testează pentru prima dată acest obicei străvechi, practicat în tinereţe de mame şi bunici.
Forfotă mare azi-dimineaţă în căminele studenţeşti din Copou. Fetele, abia trezite din somn, îşi fac deja planuri pentru a-şi afla ursitul în această noapte. Printre ele se numără şi Oana Livinţi, de 22 de ani. „Nu mi-am făcut până acum niciodată şi nu ştiam cum este. Dar colegele din cămin au început să vorbească despre asta de acum câteva zile şi am devenit curioasă“, povesteşte tânăra.
Studenta din Vaslui este decisă să păstreze tradiţia. „Am auzit că cea mai simplă metodă este cea cu pieptenele pe care, după ce-l foloseşti seara înainte de culcare, îl aşezi sub pernă şi pe urmă te culci“, explică zâmbind tânăra. Primul lucru pe care îl mai are de făcut mâine dimineaţă va fi să-şi aducă aminte pe cine a visat pentru a afla şi cine îi este ursitul.
Metode de ghicit ursitul
Pe lângă pieptenele pus sub pernă, tradiţia mai spune că fetele nemăritate îşi pot pregăti în această seară o turtă foarte mică, din cantităţi egale de sare, făină şi apă. Pita se mănâncă din trei înghiţuri, iar noaptea, când fetei i se va face sete, va visa că alesul inimii îi va da o cană cu apă. Tradiţia mai spune că o tânără se poate închide într-o cameră, unde trebuie să se dezbrace în pielea goală şi să aibă în faţă şi în spate câte o oglindă. Înconjurată de lumânări aprinse, fata va vedea imaginea sortitului.
Tradiţii de Sfântul Andrei
Credinţa populară spune că în noaptea dintre 29 şi 30 noiembrie umblă strigoii sau sufletele morţilor, care îşi vizitează rudele şi cunoscuţii. Potrivit tradiţiei, geamurile şi uşile trebuie unse cu usturoi pentru a împiedica spiritele rele să intre în case. Tot în această noapte, bătrânii spun că „se deschide cerul şi că animalele pot vorbi, dar că oamenii care le aud vor muri“.