Furia, tristeţea, dorul - toate sentimente ale oamenilor ajunşi după gratii - se regăsesc în imaginile surprinse de deţinutele de la Târgşor. Câteva deţinute au primit aparate de fotografiat. Rezultatul: cea mai sinceră radiografie a lumii din spatele gratiilor.
Fotograful Cosmin Bumbuţ a aşezat pe podeaua din holul Teatrului Nottara aproape 90 de imagini realizate de şase deţinute de la Penitenciarul de Femei Târgşor.
Le-a împrăştiat într-o grămadă organizată şi le-a invitat pe autoare să le lipească cu scotch pe panourile pe care pot fi admirate până joi. Le-a spus celor care i-au fost eleve aproape două luni, în iulie şi august 2009, să le aşeze cum vor, apoi să descrie într-un cuvânt sau într-o frază ce reprezintă fiecare.
Într-una dintre fotografii apar două fete suspendate în aer, surprinse în timp ce făceau o săritură, aproape de geamul celulei. „Încă putem să ne jucăm", a scris pe ea autoarea, Cosmina. Ca o joacă a fost şi cursul de fotografie pentru deţinutele din penitenciarul de femei, pentru că le-a scos din rutina lor zilnică şi le-a dat libertatea să-şi aleagă personaje şi situaţii, să le inventeze, să şi le imagineze.
Cele care au dovedit că se pricep, au primit aparate de fotografiat şi şi-au urmărit colegele în celule, la masă, la duşuri, la telefonul public, în curtea în care se plimbă şi-şi întind rufele.
Dualitate, sinceritate
Imaginea preferată a Marianei este una în care a surprins o deţinută venită la uşa celulei, iar în spatele ei o alta, îmbrăcată la fel, dar după alte gratii, ale celulei învecinate. A numit-o „Dualitate", o ipostază des întâlnită după gratii. „La noi se minte foarte mult. Oamenii ascund suferinţe foarte mari, probabil de aceea mint, să le ascundă", spune Mariana. Tot ea i-a surprins şi pe „Carmen şi Marcel în parc", două femei aşezate una lângă alta, ţinându-se de mâini, pe o bancă din cur