Probabil că Tom Clancy, vestitul autor american de thrillere militare, ar citi cu plăcere "Somalia, mon amour", noua carte a românului Bogdan Hrib. Naraţiunea oferă multe informaţii necunoscute marelui public, are o intrigă ingenioasă şi mult suspans. Se recunosc ingredientele unui bestseller.
Romanul începe abrupt, cu secvenţe terifiante care descriu explozii de mine, trupuri sfârtecate, un vacarm înfricoşător. Dar acesta e numai un preludiu. Ce se petrece în continuare e şi mai cumplit. Pe teritoriul Somaliei şi în împrejurimile ei se desfăşoară aprige confruntări între grupări de gherilă, sunt capturate nave cu grâne, petrol sau arme, se cer sume exorbitante pentru răscumpărarea ostaticilor, se omoară cu sânge rece. Organismele internaţionale - ONU, NATO, UE - încearcă în zadar pacificarea acestei zone în care numai în 2008 au avut loc 300 de atacuri piratereşti, 49 de nave au fost răpite, au fost luaţi 899 de ostatici, 11 marinari au fost ucişi, 21 au dispărut fără urmă, iar 32 s-au ales cu vătămări corporale.
Misiuni primejdioase
În aparenţă, noi suntem departe de o astfel de gravă problemă. Şi totuşi, aceasta ne afectează şi pe noi, din moment ce în mâinile piraţilor cad uneori compatrioţi de-ai noştri îmbarcaţi pe vase comerciale.
Tocmai de aceea intră în scenă Sofia Matei, ca reprezentantă a autorităţilor de la Bucureşti. Fostă ziaristă, profesoară de geopolitică, tânăra îndeplineşte misiuni secrete şi primejdioase. Ajunge ea însăşi să fie răpită, încercând să descopere care e sursa informaţiilor de maximă acurateţe aflate în posesia piraţilor. În ajutorul ei sare Stelian Munteanu - am făcut cunoştinţă cu el în "Filiera grecească", primul roman al lui Bogdan Hrib. "Inginer ratat, jurnalist nostalgic, editor profesionist şi scriitor amator", el reuşeşte să o salveze din captivitate, cu preţul înfruntării multor prim