Scaderea burselor din intreaga lume din cauza problemelor financiare din Dubai demonstreaza faptul ca investitiile guvernamentale nu sunt de ajuns pentru a proteja pietele financiare, potrivit lui Arnab Das, de la Roubini Global Economics, firma de consultanta condusa de economistul Nouriel Roubini, printre putinii care au prevazut criza imobiliara din SUA, ce a condus la o criza economica mondiala.
Potrivit lui Das, citat de Bloomberg, volatilitatea actiunilor se va mentine, pe masura ce unele tari si companii vor intra in incapacitate de plata, din cauza investitiilor pe care le-au avut in Dubai.
Dupa ce compania de stat Dubai World, una dintre cele mai mari din regiune, responsabila pentru cele mai spectaculoase proiecte imobiliare, printre care cartierul in forma de palmier si cel in forma Pamantului, ambele construite pe insule artificiale in ocean, a cerut restructurarea datoriilor de 59 de miliarde de dolari, bursele din Shanghai pana in Brazilia, trecand prin Europa, au inregistrat cele mai mari scaderi din ultimele sapte luni.
Guvernele au cheltuit, imprumutat si garantat sume de 11,6 trilioane de dolari, iar bancile centrale au mentinut ratele dobanzilor de politica monetara aproape de zero, pentru a pune capat primei recesiuni globale de la cel de-al doilea Razboi Mondial.
"Se va inregistra o majorare a riscului. Situatia din Dubai inseamna ca, desi cele mai mari banci centrale din lume au reusit sa stabilizeze sistemul financiar, ele nu vor reusi sa faca sa dispara excesele care au avut loc pana acum. Avem inca de munca pentru a echilibra bilanturile contabile", a declarat Das.
Potrivit economistului, in unele tari, debitorii vor reusi sa iasa din aceasta situatie datorita interventiei guvernelor. Insa, in alte parti, debitorii care au avut acces la prea multe credite in perioada de boom economic