Analiză. Cel mai mare bloc comercial din lume, UE ar putea deveni şi mai influentă internaţional graţie noilor instituţii create de Tratatul de la Lisabona, care intră în vigoare la 1 decembrie
Complicatul manual care stă acum la baza Uniunii crează noi puteri supranaţionale. Ca urmare, noul preşedinte al Consiliului European ar putea deveni mai puternic şi decât preşedintele Comisiei Europene.
Unul dintre cele mai importante elemente care indică o adâncire a integrării politice, chiar dacă ele nu vor mulţumi pe cei mai ardenţi federalişti, se referă la faptul că Tratatul de la Lisabona consacră o personalitate juridică unică pentru Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă că sunt aboliţi cei trei „pilieri" - economic, afaceri interne, politică externă -, statele membre vor putea semna doar acele tratate internaţionale care sunt compatibile cu dreptul comunitar, iar UE nu mai este doar un nume, o metaforă, un mod de a denumi această construcţie economico-politică europeană unică.
De asemenea, extinderea votului cu majoritate calificată în Consiliul de Miniştri la încă 50 de arii de politici limitează semnificativ posibilitatea statelor membre de a se folosi de veto în blocarea de decizii. Pentru unii analişti, această modificare instituţională adusă de tratat este cea mai importantă din punctul de vedere al adâncirii integrării.
Preşedinţie colectivă
Mai mult, documentul transformă Consiliul European într-o instituţie de sine stătătoare şi puternică, distinctă de Consiliul de Miniştri. Consiliul European a fost formalizat şi recunoscut ca instituţie cu atribuţii majore în decizia europeană prin Actul Unic European din 1986. Dar abia prin Tratatul de la Lisabona intră în avanscena politică unională. Am putea asimila Consiliul European cu funcţia pe care o are un preşedinte la nivelul unui stat. Doar că se prezintă sub forma unei preşedinţii co