Banca Centrală Europeană va menţine, joi, dobânda de politică monetară la nivelul redus istoric de 1%, dar va anunţa primii paşi de retragere a măsurilor de stimulare economică, anticipează analişti citaţi de AFP. „Nu trebuie să ne aşteptăm la o modificare severă a politicii monetare în zona euro”, a subliniat însă Michael Schubert, analist la Commerzbank. Analistul Commerzbank Michael Schubert arată că scăderea activităţilor de creditare destinate sectorulu
Banca Centrală Europeană va menţine, joi, dobânda de politică monetară la nivelul redus istoric de 1%, dar va anunţa primii paşi de retragere a măsurilor de stimulare economică, anticipează analişti citaţi de AFP. „Nu trebuie să ne aşteptăm la o modificare severă a politicii monetare în zona euro”, a subliniat însă Michael Schubert, analist la Commerzbank.
Analistul Commerzbank Michael Schubert arată că scăderea activităţilor de creditare destinate sectorului privat, în octombire, va îndemna BCE la o politică prudent. Schubert antncipează o revenire treptată la normalitate, odată ce economia zonei euro, care a ieşit din recesiune în trimestrul al treilea, se va reface, iar perspectivele sunt încurajatoare.
BCE urmează să anunţe, joi, şi îmbununătăţirea previziunilor sale de creştere economică. Politica monetară lejeră a BCE implică riscuri inflaţioniste şi apariţia unui nou val de speculaţii.
De la prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers în septembrie 2008, BCE a mărit perioada de maturitate a împrumuturilor şi frecvenţa operaţiunilor de refinanţare, iar băncile pot obţine fonduri cu o dobândă de numai 1%.
Obiectivul BCE a fost încurajarea băncilor să acorde suficiente credite şi condiţii rezonabile companiilor şi populaţiei.
Băncile au investit însă pe pieţele financiare, ceea ce le-a permis să se refacă, dar şi să plătească bunusuri considerabile.
Trichet a avertiza