Presedintele pakistanez Asif Ali Zardari a cedat rolul de comandant al puterii nucleare premierului tarii, o miscare considerata ostila de americani, avand loc exact inainte de anuntarea strategiei SUA pentru regiune.
Sambata, amnistia politica din Pakistan a luat sfarsit, iar Zardari si aliatii sai vor trebui sa faca fata acuzatiilor de coruptie, opozitia cerand sa renunte la multe dintre atributiile sale, relateaza The New York Times.
Desi analistii nu se asteapta ca schimbarea sa afecteze securitatea nucleara din Pakistan, stabilitatea politica din regiune este esentiala pentru noua strategie a administratiei Obama pentru Afganistan.
Pakistanul este un element cheie in aceasta strategie, guvernul fiind supus presiunilor pentru a intari lupta impotriva teroristilor talibani si a celor din al Qaida.
Pana acum, Zardari detinea controlul asupra fortelor nucleare, el fiind cel care putea decide mutarea sau lansarea celor 60 - 100 de arme nucleare, extinderea numarului acestora, siguranta armelor de acest tip si laboratoarele nucleare.
In realitate, insa, liderii armatei din Pakistan controleaza armele nucleare, iar mutarea puterii din mainile presedintelui in cele ale prim ministrului nu schimba ierarhia adevarata, cred analistii internationali.
Timp de ani de zile, in timpul administratiei Bush, Statele Unite au platit Pakistanului peste 100 de milioane de dolari, pentru ca acesta sa securizeze arsenalul nuclear. Insa oficialii americani n-au stiut niciodata cati bani din aceasta suma au fost cheltuiti in scopul in care au fost dati. De asemenea, liderii din Pakistan nu au dorit ca SUA sa stie locatia armelor, de frica faptului ca americanii ar incerca sa captureze arsenalul, pentru ca acesta sa nu cada in mainile teroristilor.
Presedintele pakistanez Asif Ali Zardari a cedat rol