Speriaţi de concurenţa magazinelor second-hand al căror profit a crescut direct proporţional cu scăderea puterii de cumpărare a românilor, comercianţii de haine din piele şi de blană au găsit o strategie de a readuce clienţii în magazinele lor – vânzarea în rate, fără dobândă. Sursa: Maria Craus Pentru a achita produsele luate în rate ieşenii nu au nevoie de un card special de cumpărături întrucât patronii magazinelor respective nu colaborează cu băncile. Sistemul este simplu: clienţii care şi-au ales o haină sunt trecuţi în caietul de rate, iar aceasta e pusă la păstrare în debaraua magazinului până ce va fi achitată în totalitate. „O haină de calitate se lua cu sacrificii” În Iaşi, vânzătoarea unui magazin de haine care acceptă plata în rate şi-a însuşit deja discursul unui ofiţer de credite. În loc să-ţi prezinte un grafic de rambursare a creditului, femeia îşi deschide meticulos caietul de rate şi îţi explică din start cum că haina rămâne în magazin până la achitarea integrală a preţului.
„Eu vă las haina în rate, nu vă fixez o sumă pe care să o daţi lunar, îmi aduceţi, când aveţi, un 50 – 100 de lei, de fiecare dată când treceţi pe aici. La preţul asta haina ar putea fi luată dintr-un salariu, cei care au două joburi ar trebui să aibă chiar două-trei haine dintr-astea, dar aşa sunt vremurile acum, grele. Şi pe vremea lui Ceauşescu o haină de calitate se lua cu sacrificii”, explică Aurica.
Cumpărătorii sunt încântaţi de oferta de criză a comercianţilor şi de fiecare dată când vin să achite rata mai probează o dată haina, să fie siguri că nu le rămâne mică.
„Nimeni nu pleacă nemulţumit de la mine. Dacă se întâmplă să nu-i mai vină bine clientului haina pe care a ales-o în urmă cu câteva luni şi pentru care a plătit o parte din bani, îi punem deoparte alta. Noi nu avem nimic de pierdut pentru că produsele stau în magazin, p