Are 89 de ani, e bolnav şi este acuzat de crime contra umanităţii şi de război, comise în anul 1943 în lagărul nazist de exterminare din Sobibor. Luni a început, la München, mult aşteptatul proces împotriva prezumtivului făptaş, John Demianiuk, alias Ivan cel Groaznic. Corespondenţii de presă din întreaga lume s-au plîns de proasta organizare a procesului, semnînd un protest adresat organelor de justiţie din München, capitala landului federal Bavaria.
Are 89 de ani, e bolnav şi este acuzat de crime contra umanităţii şi de război, comise în anul 1943 în lagărul nazist de exterminare din Sobibor. Luni a început, la München, mult aşteptatul proces împotriva prezumtivului făptaş, John Demianiuk, alias Ivan cel Groaznic.
Corespondenţii de presă din întreaga lume s-au plîns de proasta organizare a procesului, semnînd un protest adresat organelor de justiţie din München, capitala landului federal Bavaria. În relatările corespondenţilor, care doreau să urmărească desfăşurarea procesului, s-a spus că sala era neîncăpătoare. Dintre cei peste 270 de jurnalişti acreditaţi, numai circa 150 au reuşit să intre în sală.
Interesul internaţional pe care-l stîrneşte procesul Demianiuk se poate explica prin faptul că va fi, probabil, ultimul mare proces împotriva unui criminal de război.
Chiar dacă inculpatul nu va putea executa sentinţa aşteptată, verdictul judecătorilor va fi perceput ca un gest simbolic -prin care se va face dreptate victimelor regimului nazist. Pe de altă parte, din motive umanitare, Demianiuk probabil că nu va fi nevoit să-şi ispăşească pedeapsa într-o celulă de închisoare. Asta, în primul rînd, din cauza sănătăţii şi a vîrstei înaintate.
Directorul Centrului pentru studiul antisemitismului de la Berlin, Wolfgang Benz, a reliefat pe bună dreptate că în acest caz nu executarea concretă a sentinţei va conta, ci faptul că justiţia germană