Peste 600.000 de români îşi aniversează astăzi onomastica de sărbătoarea Sfântului Andrei, informează Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Dintre cei 620.625 de români sărbătoriţi de Sfântul Andrei, 307.940 sunt bărbaţi, iar 312.685 sunt femei.
Statisticile existente la nivel naţional arată că majoritatea româncelor care îl au ca patron spiritual pe Sfântul Andrei poartă numele de Andreea (263.585), 22.359 Andra, iar 19.617 Andrea. Totodată, 6.779 poartă numele Andreia, iar 345 se numesc Andruţa, Andruşa, Andruşca.
Numele Andrei este purtat de 288.658 de bărbaţi. În acelaşi timp, 11.945 se numesc Andras. Români cu numele Endre sunt 3.283, iar numărul celor cu prenumele Andreeas, Andrias sau Andreas este de 3.196. De Sfântul Andrei mai sunt sărbătoriţi 823 de bărbaţi botezaţi Andreiu, alături de 14 cu numele Andruşa şi Andruţa şi 21 - Andrieş.
Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor
Sfântul Andrei, ocrotitorul României, a propovăduit creştinismul pe acest teritoriu şi a botezat primii locuitori pe ţărmul apusean al Mării Negre, potrivit Agerpres.
Potrivit scrierilor, după porunca lui Iisus de a face cunoscută Evanghelia în lume, lui Andrei, cel dintâi chemat la apostolie, i-a revenit prin sorţi şi zona Mării Negre, el propovăduind creştinismul în Dobrogea, Macedonia, Tracia şi Ţarigrad (Constantinopol).
Apostolul a botezat greci şi geto-daci din aceste teritorii şi a hirotonit primii episcopi şi preoţi, aşa cum făcea Apostolul Pavel în călătoriile sale misionare. În felul acesta se explică faptul că episcopia cea mai veche de pe teritoriul României este cea de la Tomis, Constanţa de astăzi.
Odată cu urcarea lui Decebal pe tronul Daciei, raporturile cu Roma s-au înrăutăţit. Sfântul Andrei a continuat să convertească la creştinism numeroşi localnici. Un ecou negativ la curtea imperială l-a avut puterea de convingere