* salatele Snejeanca şi Katik au avut ca bază legume crude sau fierte amestecate cu un iaurt special
Şcoala Naţională de Excelenţă pentru Industria Ospitalităţii "Bella Italia" a găzduit, la sfârşitul săptămânii trecute, un schimb de experienţă între specialişti din Plevna - Bulgaria şi specialişti ai Şcolii "Bella Italia". Reprezentanţii Şcolii profesionale pentru restaurante şi alimentaţie publică din Plevna, instituţie de învăţământ de stat cu o vechime de peste 100 de ani, au vizitat Şcoala Naţională "Bella Italia" fiind interesaţi de nivelul tehnologic al bucătăriei şi de sistemul de predare. În prima seară, au degustat specialităţi ale bucătăriei tradiţionale româneşti, iar în cea de-a doua seară au oferit o masă tradiţională bulgărescă.
Dacă salata de fasole, salamurile sau caşcavalul nu erau cu mult diferite de cele româneşti, alte salate realizate de specialiştii de pe malul stâng al Dunării au impresionat. "Snejeanca salata" a avut ca bază iaurt şi castravete crud tocat cubuleţe, "Şopska salata" a fost o specialitate realizată din roşii, castraveţi, ceapă, ardei, brânză şi măsline, însă de departe cea mai apreciată a fost "Katik salata", care a avut ca bază iaurtul amestecat cu ardei capia fierţi, cojiţi şi tăiaţi fâşii. După aceste aperitive, bulgarii au oferit cârnăciori speciali la grătar, muşchi de porc umplut cu ciupeci şi caşcaval şi musaca, la care, spre deosebire de preparatul românesc, catofii erau tăiaţi cubuleţe mici. Ca desert s-a servit o plăcintă tradiţională cu brânză dulce şi perişoare cu cremă şi glazură de cacao. Toate acestea au fost stropite din belşug cu vin alb şi roşu, sec şi demisec, şi ţuică de struguri sau de prune, toate acestea fiind originare din şase zone ale Bulgariei, nu numai zona Plevnei. Managerul de la "Bella Italia", Iulian Zamfir, a explicat că acest schimb de experienţă s-a realizat la iniţiativa