Ferma sa de animale e situată la 15 kilometri de Arad, în localitatea Cicir. Şcolarii şi copiii de grădiniţă vin des să vadă superbele exemplare.
Arădeanul mărturiseşte că îi plăceau animalele de mic. De la hobby a ajuns să aibă o fermă cu zeci de specii de animale, care sunt obiect de studiu pentru tinerii care fac lecţii deschise de zoologie. Copiii pot admira pe viu un iaz pe care plutesc lebede negre, raţe mandarin, ori gâşte din îndepărtata zonă Arctică. Pot fi văzuţi păuni cu aripi negre, păuni albaştri, fazani aurii, argintii sau roşii.
Vizitatori fideli
„Avem copii care vin la noi în mod constant, de la şcoli şi grădiniţe. Chiar şi de la casele de copii cu dizabilităţi ne-au vizitat”, spune Gabriel Mohaci. Profesorii au asigurat suportul pentru orele de zoologie. În sectorul animalelor stau specii inexistente în pădurile din România, ca reni, lame, oi de Camerun, Koati sau porci vietnamezi pitici. Totul rămâne la un nivel de hobby.
„Profit nu există. Vindem animale, dar sumele primite întreţin costurile necesare pentru mâncare sau tratamente”, explică proprietarul fermei de la Cicir. Din primăvară, Gabriel Mohaci intenţionează să profite mai mult de experienţa acumulată până acum. Deţine un teren în localitatea Sâmbăteni, unde-şi doreşte să amenajeze primul parc zoologic din Arad. „Tot pentru copii îmi doresc să fac asta. Costurile sunt mari, mă refer la terenuri, garduri de protecţie, adăposturi, hrană şi toate celelalte, dar merită”, conchide arădeanul.
Poneii sunt printre primii care-i fascinează pe cei mici. După ce-i văd, mulţi copii îşi doresc câte un exemplar pe post de animal de companie. Preţurile pleacă de la 300 de euro, variind în funcţie de vârstă sau culoare. În perioada iernii, e mare şi cererea pentru reni.
Alte soluţii alternative costisitoare
Copiii din Arad erau nevoiţi să meargă la O