Presiunea a dus la pierderea motivaţiei pentru care oamenii din advertising lucrau înainte: să surprindă, să lase amprenta, să fie "creatori"
Reperele dobândite cu greu în ultimii 10 ani au fost puse la îndoială
Totuşi, contextul a stimulat o parte din industrie
După un an în care piaţa locală de publicitate a fost marcată de scăderea bugetelor şi de presiunea pusă de agenţii, există unele produse publicitare care demonstrează că criza "a scos tot ce era mai bun" din oamenii care au lucrat la ele, consideră Răzvan Mihai - Senior Strategic Planner, Publicis România. "Din păcate, mai răspândit este reversul. Unii şi-au pierdut nu numai reperele, ci şi motivaţia pentru care lucrau înainte: să surprindă, să lase amprenta, să fie "creatori". Fenomenul este oarecum firesc ca urmare a presiunii pe care recesiunea a pus-o pe oameni", a declarat acesta, pentru Curierul Naţional.
Reacţia pieţei este una retrogradă
Astfel, reperele dobândite cu greu în ultimii 10 ani au fost puse la îndoială. "Reacţia pieţei este, după părerea mea, una retrogradă, iar soluţia este aşteptată de la providenţă. Descrierea se poate reduce un singur cuvânt: românism", a explicat Răzvan Mihai. Prin urmare, contextul economic actual a făcut ceea ce face orice cataclism. "A arătăt că nimeni nu este de neatins, a forţat la autoevaluări la toate nivelurile", a afirmat reprezentantul Publicis.
Presiunea nu are un efect pozitiv asupra proceselor mentale creative
În plus, conform oficialului Publicis, mitul industriei este că ideea cea mai bună vine în ultimele ore dinaintea prezentării. "Altfel, se ştie că pe termen lung, presiunea nu are un efect pozitiv asupra proceselor mentale creative. Iar criza, mai presus de orice alte efecte, a pus... presiune. O presiune atât profesională, cât şi în plan personal, pe nişte oameni care depinde