Din 2001 duce în fiecare an zeci de pelerini hunedoreni în Franţa, la Taizé, acolo unde Roger Schultz a pus în 1949 bazele unei noi comunităţi creştine.
Profil
Născut. 17.05.1980, Hunedoara.
Educaţie. Facultatea de Litere, Secţia Engleză-Franceză.
Familie. Necăsătorit, un frate şi o soră.
Cosmin Dîscă este apropiat de biserica romano-catolică, unde tatăl său era cantor, iar el organist, aşa că era familiarizat cu ceremonialul religios când, în 2000, a vorbit pentru prima oară cu un călugăr Taizé: era fratele João, născut la Lisabona şi venit la Alba-Iulia pentru a face legătura între creştinii din România şi comunitatea Taizé. A fost impresionat: João, deşi portughez, stăpânea limba română foarte bine şi vorbea foarte natural, cu lejeritate şi sinceritate absolută, aşa că hunedoreanul a dorit imediat să meargă în Franţa, pentru a înţelege mai bine ce înseamnă modelul de viaţă adoptat de călugării Taizé.
Locul unde nu s-a întâmplat nimic
„A fost destul de dificil; pe atunci se mergea cu viză şi am fost nevoit să alerg mult pentru acte. Am fost şi la Bucureşti, la Ambasada Franţei, iar în cele din urmă am plecat la Taizé, împreună cu mama şi tatăl meu”. „De obicei, un loc de pelerinaj este un loc unde s-a întâmplat o minune, unde a plâns o icoană sau au avut loc vindecări. Ei bine, la Taizé nu s-a întâmplat nimic. Pur şi simplu fratele Roger a vrut să înfiinţeze acolo o comunitate bazată pe simplitate, bunătate şi celibat, pentru tinerii care căutau să înţeleagă mai bine scopul nostru pe pământ. Acum acolo merg anual mii de pelerini, în jur de 60 de autocare venind numai din România”, a povestit Cosmin. Prima oară i-a plăcut foarte mult, aşa că fratele Joao, un intelectual care face acum a patra facultate, i-a promis că va încerca să îl ajute să revină şi să aducă şi alţi hunedoreni. Mai întâi şi-a convins prietenii şi cunoşt