Interzicerea minaretelor în Ţara Cantoanelor dă idei şi populiştilor olandezi, care vor un referendum pe aceeaşi temă. Temerile privind islamizarea ţării i-au determinat pe elveţieni să spună „Nu“ construirii de minarete.
Rezultatul referendumului de duminică - aprobat de 57,5% din elveţieni şi de 19 cantoane din 24 - a contrazis sondajele care creditau tabăra „Nu" cu cel mult 37%. Cotidianul „Le Temps" apreciază că sondajele au dat greş, deoarece era imposibil de „contabilizat" sentimentul de teamă şi nesiguranţă cu care au mers elveţienii la vot.
Pronunţându-se pentru interzicerea minaretelor, elveţienii resping, totodată, vălul tradiţional islamic, scutirile de taxe şcolare cerute de părinţii musulmani, poziţia femeii în Islam, căsătoriilor aranjate, nota aceeaşi publicaţie. Sau „islamizării" Elveţiei, după cum susţine Partidul Poporului Elveţian (SVP), formaţiunea de extremă-dreapta ce a propus interzicerea construirii minaretelor.
De la dezaprobare la acceptare
Partidul Evanghelic a precizat că, în urma votului, musulmanilor nu li se vor impune restricţii în practicarea religiei lor, dar a lansat ideea unei noi consultări populare referitoare la introducerea în Constituţie a unui articol care să stipuleze că „societatea şi cultura elveţiană au la bază valorile creştine".
Votul i-a luat prin surprindere pe oficialii europeni, care i-au pus ieri câteva întrebări neplăcute ministrului elveţian al Justiţiei, Evelyne Widmer-Schlumpf, prezent la Bruxelles, la reuniunea omologilor din UE.
Şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, s-a declarat „puţin scandalizat" de deznodământ, în timp ce ministrul suedez pentru Integrare, Nyamko Sabuni, a respins existenţa unor probleme între musulmani şi europeni.
Decizia elveţienilor şi-a găsit însă şi susţinători, fiind salutată de unii politicieni italieni, precum şi de mişcările de ext