Autorităţile de reglementare a sectorului financiar, sub coordonarea Consiliului de Stabilitate Financiară creat în această vară, au realizat o listă de 30 de instituţii financiare de anvergură globală care vor fi incluse într-un exerciţiu internaţional de supraveghere, potrivit Financial Times. Lista include şase grupuri de asigurări şi 24 de bănci din Europa, America de Nord şi Japonia, iar exerciţiul are rolul de a preveni răspândirea la nivel mondial a riscurilor cu car
Autorităţile de reglementare a sectorului financiar, sub coordonarea Consiliului de Stabilitate Financiară creat în această vară, au realizat o listă de 30 de instituţii financiare de anvergură globală care vor fi incluse într-un exerciţiu internaţional de supraveghere, potrivit Financial Times.
Lista include şase grupuri de asigurări şi 24 de bănci din Europa, America de Nord şi Japonia, iar exerciţiul are rolul de a preveni răspândirea la nivel mondial a riscurilor cu caracter sistemic în cazul unei viitoare crize financiare.
Grupurile de asigurări sunt considerate de importanţă sistemică din mai multe motive, spre exemplu dacă deţin şi o divizie mare de creditare - precum Aviva (Marea Britanie) - sau operaţiuni complexe de inginerie financiară - precum Swiss Re.
Grupul american AIG, ajuns în pragul falimentului şi salvat de guvernul de la Washington prin intervenţii care au totalizat, din septembrie 2008 până în prezent, circa 180 miliarde de dolari, s-a dovedit a prezenta riscuri sistemice în ultima parte a anului trecut, în principal din cauza acitvităţilor de inginerie financiară, notează FT.
Multe dintre aceste companii sunt active şi pe piaţa românească
Lista, care nu este încă publică, cuprinde grupurile Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America Merrill Lynch şi Citigroup din Statele Unite, Royal Bank of Canada, băncile HSBC, Barcl