În cele mai mari şapte oraşe din ţară, proprietarii cer, în medie, 1.222 de euro pentru un metru pătrat. Anul trecut, costul mediu pentru un metru pătrat de apartament era de 1.626 de euro. În prezent, în şapte oraşe din ţară, locuinţele costă cu până la 36% mai puţin.
Astfel, în Braşov, locuinţele cu o cameră s-au ieftinit cu 31,66%, iar la Cluj-Napoca preţul acestui tip de apartamente a scăzut cu 33,84%, potrivit unui indice naţional lansat de site-ul imobiliare.ro.
În Constanţa, locuinţele cu una şi două camere aveau în noiembrie preţuri cu 31% sub nivelul de anul trecut, iar în Iaşi cu 29%. Pentru locuinţele cu două camere din Timişoara, proprietarii au lăsat într-un an 30% din preţ.
În Bucureşti, preţurile apartamentelor s-au redus în ultimul an, în medie, cu 32%, cea mai mare scădere fiind înregistrată la locuinţele noi cu trei camere din ansamblurile rezidenţiale, conform aceluiaşi indice. Faţă de luna octombrie însă, preţurile au crescut uşor pentru locuinţele noi cu două camere şi şi-au continuat deprecierea pentru celelalte tipuri.
Creditul acoperă două camere
La realizarea indicelui au fost luate în calcul preţurile solicitate de proprietar, exprimate în euro pe metru pătrat util şi fără TVA.
„Acest indice reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe site-ul imobiliare.ro de către agenţiile imobiliare şi proprietari", spune Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro.
Reprezentanţii companiei au analizat şi cererea eligibilă în funcţie de venitul mediu lunar, luând în calcul salariul mediu net pe economie raportat în luna septembrie de Institutul Naţional de Statistică.
Rezultatul studiului arată că, la un salariu mediu net de 1.359 de lei, adică aproximati