Majoritatea analiştilor se aşteaptă ca economiile mondiale să înregistreze creşteri din 2010, de circa 3,5%. Previziunile privind viitorul economic al statelor emergente sunt mai optimiste decât cele ce se raportează la ţări ca SUA sau Japonia, întrucât ritmul de dezvoltare al acestora va fi mai lent, în vreme ce Polonia surprinde analiştii economici.
În aceste condiţii, Estul va prelua rolul de mare contributor la Produsul Intern Brut (PIB) global, în vreme ce contribuţia ţărilor dezvoltate din America de Nord, Europa şi Japonia la PIB mondial va scădea de la 50% la o treime până în 2016, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare The Conference Board, citată de The Independent.
Dintre statele emergente care vor domina scena economică mondială în viitor, China se evidenţiază, astfel că “va avea cu siguranţă o contribuţie majoră la amortizarea crizei mondiale, iar alte pieţe emergente vor furniza combustibil creşterii economice”, a declarat economistul şef al The Conference Board, Bart van Ark, transmite Mediafax. Astfel, economia Chinei va înregistra un plus de 8,5% în 2010, comparativ cu 2009, pentru ca în 2011 să avanseze cu 7,5% şi cu 8% în intervalul 2011-2016.
Pentru a proteja companiile interne care fac comerţ internaţional de efectele negative ale crizei, liderii de la Beijing au menţinut un curs de schimb artificial în raport cu dolarul. Atât lideri din sistemul financiar european, cât şi din SUA au cerut în repetate rânduri Beijingului să permită aprecierea yuanului în raport cu dolarul. Însă, premierul chinez Wen Jiabao, a declarat că rata de schimb a monedei naţionale nu va suferi modificări, ci va fi păstrată la un nivele rezonabil şi echilibrat, informează Wall Street Journal.
India turează motoarele
Totuşi, India, devenită recent creditor al Fondului Monetar Internaţional (FMI),