Mai putin de zece persoane erau prezente dimineata la ora 9.00 la sfarsitul saptamanii trecute la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca a Sectorului 2 din Bucuresti. Oamenii si-au pierdut locurile de munca in urma restructurarilor operate de companii in ultima perioada sau, pur si simplu, nu au gasit de lucru dupa ce au absolvit facultatea.
Ana-Maria, 25 de ani, a absolvit in acest an Facultatea de medicina din cadrul Universitatii Carol Davila din Bucuresti si si-a depus actele pentru a intra in somaj pana va primi repartizarea intr-un spital.
"Sunt multi colegi in situatia mea. Trebuie sa sustinem niste examene, dupa care urmeaza sa primim repartizare in spitale. Acum, ca nu avem nici un Guvern stabil, nu se stie nici cand se va lua o decizie cu privire la data ultimului examen", spune Ana-Maria, care are dreptul sa primeasca ajutor de somaj in cuantum de 300 de lei pe luna pentru o perioada de pana la noua luni. De ce nu incearca sa se angajeze la un spital sau la o clinica privata?
"Spitalele private nu angajeaza in general tineri fara experienta", explica Ana-Maria, care estimeaza ca va primi un salariu de aproximativ 800 de lei cand se va angaja.
In Bucuresti si in judetul Ilfov rata somajului este in continuare cea mai scazuta din tara, de 2,1% in luna octombrie. La nivel national, rata somajului a ajuns luna trecuta la 7,1% (maximul ultimilor cinci ani) si corespunde unui numar de 654.000 de someri.
Veniturile de inceput ale medicilor rezidenti de la stat sunt de aproximativ 200 de euro si ajung in anii terminali ai rezidentiatului la 400 de euro.
In acest an au absolvit 92.000 de studenti de la universitatile de stat, iar dintre acestia 9.000 au aplicat la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) pentru ajutorul de somaj, care in cazul lor este de 300 de lei pe luna, potrivit unor date comunicate ZF in septe