Raportul medicului legist a spulberat orice indoiala cu privire la cauza mortii: active toxice. Numarul cazurilor de intoxicare cu aceste active ajunsese de ordinul zecilor.
Aceasta a fost concluzia autopsiei financiare pe care oficialii federali au realizat-o asupra Haven Trust Bank, o mica banca din Duluth, care s-a prabusit in decembrie anul trecut, scrie The New York Times.
In ceea ce pare a fi un episod din "CSI: Wall Street", zeci de agenti de investigatii guvernamentali - medicii legisti ai crizei financiare - realizeaza necropsii asupra creditoriilor de la nivel national ce au intrat in faliment. Descoperirile lor creioneaza un portret caracterizat prin erori de management si lipsa de reglementari.
Reactiile intarziate au "ajutat" criza
Examinatorii descopera in fiecare caz, de la banca la banca, ceva comun: statul si organele federale de reglementare stiau ca creditorii se angajeaza in practici de business riscante, insa nu au actionat decat atunci cand a fost prea tarziu. La Heaven Trust, spre exemplu, organele de reglementare au ridicat problema standardelor neconforme de creditare, a controlului defectuos al riscurilor si a cresterii numarului de credite neperformante din portofoliul bancii acordate jucatorilor din industria constructiilor - care trecea printr-o perioada de criza. In pofida avertizarilor - care au aparut initial in 2002 - persoanele din managementul bancii nu au reactionat. Nici organele de reglementare nu au mers mai departe de avertismente la acel moment.
Alti creditori de marime mica si mijlocie din Maryland pana in California au povesti similare.
Ce a mers rau? In multe cazuri, institutiile menite sa supravegheze bunul mers al sistemului financiar nu au reusit sa actioneze rapid si in forta pentru a remedia situatia, potrivit rapoartelor realizate de inspectorii generali ai celor patru princip