Astăzi, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei, cel care a adus prima dată pe pământul strămoşilor noştri cuvântul lui Hristos.
În toată ţara au loc slujbe de cinstire a sfântului, iar la peştera din Dobrogea, unde se crede că a trăit apostolul pe vremea propovăduirii pe aceste locuri, are loc un impresionant pelerinaj, ca în fiecare an.
La Catedrala Episcopală din Galaţi, ocrotitorul oraşului este cinstit printr-o amplă procesiune religioasă şi prin aducerea de la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti a moaştelor Sf. Nicolae (mâna dreaptă) şi aşezarea lor spre venerare alături de fragmente din moaştele Sfinţilor Andrei, Vasile cel Mare şi Atanasie.
Şi comunitatea românilor din Danemarca îl prăznuieşte în mod deosebit pe Sfântul Andrei la parohia ortodoxă românească din Copenhaga. Acolo se află şi o părticică din moaştele apostolului, iar Episcopul Ciprian Câmpineanu este prezent la slujire altături de PS Macarie Drăgoi, episcopul ortodox român al Europei de Nord. "Sărbătoarea Sfântului Andrei are pentru poporul român o dublă semnificaţie: ziua de 30 noiembrie reprezintă în primul rând pomenirea sa, dat fiind faptul că la această dată a fost răstignit pe o cruce în formă de X în cetatea Patras din Peloponez-Grecia, iar în al doilea rând este ajunul sărbătorii noastre naţionale, 1 Decembrie.
Datorită Sfântului Apostol Andrei, atât înaintaşii noştri, cât şi noi, cei de astăzi, avem o istorie creştină de 2.000 de ani. Suntem cunoscuţi ca popor creştin, care a dat mărturie înaintea lumii întregi, prin nenumărate jertfe, despre credinţa în Hristos, despre unitatea neamului şi despre sfânta «lege românească»", spunea părintele patriarh Daniel. Pentru că este sărbătoare importantă, astăzi, Biserica face dezlegare la peşte, untdelemn şi vin.
Astăzi, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei, cel c