Numărul autorizaţiilor de construire eliberate până în luna octombrie este mai mic cu 27,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Până în luna mai a anului viitor, şansele ca piaţa de construcţii să-şi revină sunt minime. Vestea bună ţine de faptul că dezvoltatorii se pot axa mai mult pe calitate.
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în octombrie a fost de 4.103 acte, în scădere cu 13,1% faţă de septembrie şi cu 27,7% comparativ cu aceeaşi lună din 2008, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Din cele 4.103 autorizaţii eliberate în octombrie 67,1% au fost pentru zona rurală, se arată într-un comunicat al INS. Adriana Iftime, preşedintele Patronatului Societăţilor de Construcţii(PSC) spune că scăderea numărului de autorizaţii este strâns legată de dificultatea accesului la finanţare.
„Totul se va debloca odată cu facilitarea împrumuturilor", crede Iftime.
Ea subliniază că acest an a schimbat în bine filozofia dezvoltatorilor. „Aceştia nu mai anunţă proiecte megalomanice. Se rezumă la construcţii mici, pe care le pot realiza cu siguranţă şi asupra cărora se pot concentra mai mult. Aceasta s-ar putea traduce printr-o creştere a calităţii noilor imobile", spune preşedintele PSC.
Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţie(APMCR) remarcă faptul că aceste date indică o posibilă dezvoltare a construcţiilor greu verificabile.
Veşti bune pentru „economia gri"
„Faptul că se va construi mai mult în sate, departe de controalele atente, sporeşte şansele ca multe astfel de proiecte să fie în regie proprie, cu angajaţi la negru şi fără respectarea normelor în vigoare", declară Georgescu. Datele pot indica şi faptul că dorinţa de a locui la bloc este una redusă. Preşedintele APMCR crede că nu mereu o autorizaţie de construire garan