Cântecul popular românesc s-a făcut auzit timp de trei zile pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, în cadrul Festivalului Naţional „Maria Tănase“, ajuns la cea de-a XX-a ediţie.
Festivalul-Concurs Naţional „Maria Tănase“, rampă de lansare pentru tinere talente, dar şi o carte de vizită pentru toţi cei care i-au păşit pe scenă de-a lungul celor 40 de ani de existenţă, a adus şi în acest an cântecul popular la locul pe are îl merită. Timp de trei zile, tinerii solişti, dar şi cei care cu timiditate au păşit din 1969 şi până astăzi pe scena festivalului au adus „un omagiu spre o mai dreaptă cinstire a lor“, cum frumos menţiona maestrul Tudor Gheorghe, preşedintele juriului celei de-a XX-a ediţii.
O atmosferă plăcută, două orchestre de renume, cea a Ansamblului „Maria Tănase“ şi Orchestra „Lăutarii“ din Chişinău, i-au condus pe spectatorii prezenţi în număr impresionant într-un regal muzical de excepţie. Cu fiecare notă, cu fiecare vers cântat de mai tinerii aspiranţi la premii sau de consacraţii solişti care au păşit de-a lungul celor 20 de ediţii pe scena celui mai de seamă festival muzica populară românească a reînviat.
Sufletul a vibrat, aplauzele au curs, căci prin ţinuta unui astfel de festival, unul de referinţă în peisajul muzical tradiţional, fiecare concurent, fie el solist vocal sau instrumental, a încercat să se ridice la valoarea celor care meritoriu au dus cu mândrie cântul popular autentic şi renumele festivalului în ţară.
„A fost un an «productiv». A fost foarte greu pentru juriu să facă o selecţie. Am luat multe lucruri în calcul până am ajuns la premianţi“, a precizat preşedintele juriului celei de-a XX-a ediţii.
Şi dacă la începutul festivalului plana scepticismul, cum că trofeul „Maria Tănase“ ar putea să nu fie înmânat, doar de dragul tradiţiei, el şi-a găsit proprietarul. Reprezentanta Maramureşului, Casan