Bărbaţii şi femeile răspund în mod diferit atunci când se află unor momente intens emoţionante, este concluzia unui studiu efectuat de o echipă de cercetători din Cracovia, Polonia. Sursa: Hepta
Aceştia au studiat activitatea cerebrală a 40 de voluntari, 21 de femei şi 19 barbaţi, cărora li s-au arătat diferite imagini din viaţa de zi cu zi în care erau evocate diferite stări emoţionale. S-a observat astfel că, în cazul bărbaţilor, activitatea era mai intensă în acele emisfere cerebrale care au legătură cu pericolul şi cu modalitatea de a-l elimina, în timp ce femeile erau stimultate mai mult la nivelul emoţiilor.
Răspunsul loveşte sau fuge
Imaginile au fost expuse în două tranşe. În prima dintre ele au fost prezentate numai aspecte negative ale vieţii, iar în cea de-a doua toate imaginile au fost pozitive.
Cercetătorii au remarcat că, în timp ce vizionau imaginile negative, activitatea cerebrală a femeilor era mai intensă în partea stângă a talamusului, unde se află centrii durerii şi ai plăcerii.
În schimb, bărbaţii au avut o activitate mai intensă în zona stângă a creierului, care joacă un rol decisiv în controlul funcţiilor involuntare, printre care respiraţia, pulsul şi digestia. Tot de aici sunt coordonate şi acţiunile în caz de pericol, sau, aşa cum este numit în termeni medicali, apare “răspunsul loveşte sau fuge”.
“Datorită acestei cercetări putem afirma cu certitudine că, atunci când sunt confruntaţi cu pericolul, bărbaţii sunt mai predispuşi să acţioneze decât femeile”, a spus doctorul Andrzej Urbanik, unul dintre autorii studiului.
Femeile se regăsesc în amintiri
În timp ce vizualizau imaginile pozitive, activitatea cerebrală a femeilor se desfăşura cu mai mare intensitate în partea creierului care este asociată memoriei. De cealaltă parte, bărbaţii solici