Românii sunt printre cei mai pesimişti europeni şi stau foarte prost la capitolul încredere în conaţionali. Unitatea lor s-a manifestat rar de-a lungul timpului, unul dintre momente fiind 1 decembrie 1918. Peste români s-a aşternut un văl de pesimism şi de neîncredere în cei de alături, iar şansele ca situaţia să se schimbe sunt mici.
1 Decembrie, o zi ca oricare alta în Spania
Evenimentele organizate de Ziua Naţională a României încearcă să zugrăvească un tablou în care românii par uniţi. Şi veseli. Sau măcar optimişti. Pulsul străzii nu se potriveşte însă cu acest peisaj. „N-am niciun motiv de veselie.
Mă uit în portofel
şi-mi piere cheful", spune Alice I., în vârstă de 56 de ani. Grijile financiare au copleşit-o în ultima perioadă. Aceeaşi senzaţie o are şi Claudiu P., un tânăr de 33 de ani.
„Mă aştept la ce-i mai rău", spune el. Nu se referă doar la aspectul financiar. Îl încearcă şi un sentiment de dezamăgire referitor la compatrioţii lui. „Nu suntem uniţi. Fiecare îşi vede de interesul lui. Nu-i pasă de celălalt. Parcă trăim după legea pădurii", adaugă tânărul.
Vedem viitorul în negru
Lipsa de coeziune şi de idealuri comune transpar şi din ultimele cercetări realizate la nivel internaţional. În plus, românii îşi evaluează perspectivele în funcţie de banii din buzunar, ceea ce, în contextul crizei financiare actuale, îi aruncă într-o mare de pesimism.
Românii se află în topul celor mai pesimişti europeni când vine vorba de perspectivele lor financiare. Un sondaj făcut de compania de cercetare GfK arată că 63% din români (mai mulţi cu 33% faţă de anul trecut) consideră că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit în comparaţie cu luna octombrie a anului 2008.
Dacă în urmă cu un an, aproximativ o treime dintre ei spuneau despre situaţia lor financiară că arată mai bine în comparaţie cu anul anterior, doar 9