Tot mai mulţi bucureşteni se înghesuie, de trei pe ori săptămână, la uşile cantinelor sociale pentru a primi mâncare caldă şi conserve, gratuit sau la preţ redus. Zece bucureşteni depun, zilnic, la Primăria Capitalei cereri de acordare a ajutorului alimentar.
Mii de bucureşteni se înghesuie, săptămânal, în centrele de ajutor social ca să-şi ridice hrana de toate zilele. Specialiştii pun situaţia tragică pe seama crizei economice, care a îngroşat rândurile nevoiaşilor şi a adus autorităţile locale din sectorul 1 în imposibilitatea de a mai administra aceste centre.
Urmarea: un act semnat de primarul general Sorin Oprescu prevede preluarea de către Primăria Capitalei a celor şase sedii ale Cantinei Centrale de Ajutor Social, aflate până acum în administrarea Consiliului Local al Sector 1: trei situate în sectorul 1, două în sectorul 2, iar unul în sectorul 5.
„Tot mai mulţi bucureşteni nu-şi mai permit să-şi asigure traiul zilnic”, se arată în document, motiv pentru care edilul-şef promite că va aloca, din 2010, bani mai mulţi pentru nevoiaşi.
Ciorbă, carne cu sos, conserve şi ulei
Vineri, 27 noiembrie 2009. La cantina de pe strada Sfântul Constantin, din sectorul 1 se împarte nu doar hrană caldă, ci şi mâncare pentru acasă. Într-o jumătate de oră, de la 10.30 la 11.00, vreo 200 de oameni se aşază deja cuminţi la coadă, „înarmaţi” cu borcane, sufertaşe, pungi şi cărucioare pentru piaţă ca să-şi ia alimentele.
Fiecare primeşte câte 140 de grame de friptură de porc cu sos, 300 de grame de pilaf, 300 de grame de brânză telemea, 300 de grame de smântână, 500 de grame de mălai şi un litru de lapte proaspăt. Se adaugă hrana pentru acasă: câte o jumătate de kilogram de pulpe de pui şi de pulpă de porc, o sticlă de bulion şi trei pâini.
Hrana ar trebui să le ajungă până astăzi, când îş