Majoritatea intreprinzatorilor cu firme mici si mijlocii (IMM) isi cer singuri insolventa, iar ulterior vin cu planuri de restructurare formale, spune Laurentiu Mitrache, presedintele executiv al Bank Leumi, filiala locala a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare israeliene.
"La IMM toate planurile de restructare sunt absolut formale si trec cu o usurinta aproape condamnabila de toate forurile - administrator, judecator sindic. 80% din clienti isi declara singuri insolventa, ignorand ca daca esti intr-o asemenea procedura nu poti sa reiei activitatea cand piata isi revine. Si ramai cu un istoric patat", spune Mitrache. La nivelul Bank Leumi, un jucator de talie mica pe plan local, circa 3% dintre IMM-urile din portofoliu se confrunta cu probleme financiare.
In alta ordine de idei, seful Bank Leumi spune ca actualul cadru de reglementare ofera excesiv de multa protectie debitorului, iar bancile se lovesc de tot felul de bariere birocratice cand incearca sa execute garantiile din spatele creditelor.
"E un cadru de reglementare debalansat. In prezent ne indreptam spre un blocaj al relatiei creditor-debitor care nu este generat de atitudinea creditorilor. Se creeaza imaginea ca bancile nu deblocheaza creditarea, dar nu se intampla din cauza ca nu avem un cadru legal adecvat", considera Mitrache.
Multe firme aleg sa intre in procedura de insolventa considerand ca astfel se pot proteja mai bine de creditori, care nu mai pot cere executarea garantiilor.
Pentru banci aceasta practica ridica probleme serioase, intrucat sunt nevoite sa provizioneze integral un credit acordat unei firme care intra in insolventa, chiar daca este cu plata ratelor la zi sau are intarzieri mici si indiferent de garantia detinuta.
Chiar oficialii BNR si-au aratat ingrijorarea fata de valul de deschideri de proceduri de insolventa si au cerut modificarea cadr