In lipsa de clienti, hotelierii au redus tarifele ceea ce le-a injumatatit profiturile in primele opt luni din acest an, comparativ cu anul trecut. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat de Jones Lang LaSalle pentru sfarsitul trimestrului al treilea.
"Cu un grad de ocupare in continua decrestere, hotelierii au inceput sa reduca pretul mediu de cazare la inceputul anului 2009, ceeea ce a determinat, numai in primele opt luni din acest an o scadere a randamentului cu 46% in comparatie cu perioada similara a anului trecut", se mentioneaza in studiul Jones Lang LaSalle.
Documentul releva faptul ca dupa cativa ani de cresteri succesive in segmentul hotelier, anul 2008 a fost unul de rascruce. Desi in prima jumatate a anului trecut a existat o crestere in ceea ce priveste randamentul sectorului hotelier, in cea de-a doua parte a anului, ca urmare a crizei economice care a influentat turismul de afaceri, rata de ocupare a scazut considerabil.
Desi de-a lungul anului costul mediu al cazarii a inregistrat o usoara crestere, la sfarsitul anului randamentul in sectorul hotelier a cunoscut o scadere de aproximativ 10%. Volumul investitiilor in domeniul hotelier a atins cea mai mare valoare in anul 2007, cand tranzactiile au insumat 62 milioane de euro. Dupa anul 2007, nu au mai fost inregistrate tranzactii care sa depaseasca 10 milioane de euro.
"Cand conditiile de piata vor reveni atractive, consideram ca va reveni interesul investitorilor pentru dezvoltari hoteliere, avand in vedere dimensiunea potentialului pietei din Europa centrala si de Est", arata studiul citat.
Record in 2007: 1,2 milioane nopti de cazare
In luna septembrie a acestui an in Bucuresti erau 71 de unitati hoteliere insumand 9.000 de camere clasificate intre 3 si 5 stele. Piata locala este dominata de hotelurile de 4 stel