Statul şi companiile au tot mai puţine locuri de muncă vacante, iar angajatorii anunţă că vor continua să reducă numărul de salariaţi până la primăvară. Suntem în al patrulea trimestru consecutiv de scădere a locurilor de muncă vacante, fenomen răspândit în toate sectoarele economiei, arată statisticile oficiale.
Datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată, pe de-o parte, scăderea cu 1,26% a volumului de locuri de muncă vacante în trimestrul III din 2009 faţă de aceeaşi perioadă din 2008, iar de cealaltă parte menţinerea pesimismului managerilor în legătură cu evoluţiile din perioada imediat următoare.
Declin accentuat în construcţii
Conducătorii companiilor chestionaţi de INS estimează pentru perioada noiembrie 2009 - ianuarie 2010 o reducere a activităţii în comerţ, industrie şi servicii şi un declin accentuat în sectorul de construcţii.
De altfel, managerii din toate cele patru sectoare analizate (industrie, construcţii, comerţ şi servicii) preconizează o scădere atât a volumului producţiei, cât şi mai ales a numărului de salariaţi, ceea ce ar putea să însemne o creştere a şomajului în această iarnă.
Potrivit INS, rata locurilor de muncă vacante a fost în al treilea trimestru de 0,8%, în scădere cu 0,09 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent şi cu 1,26% faţă de aceeaşi perioadă din 2008. Cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante se regăsesc industria extractivă (0,03%), tranzacţiile imobiliare (0,21%), respectiv activităţile de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (0,23%).
Specialiştii sunt cei mai căutaţi
Cea mai mare cerere de personal se regăseşte, potrivit INS, în sănătate şi asistenţă socială, agricultură şi administraţia publică. Ocupaţiile cele mai căutate de angajatori au fost cele de specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice (1,11%) şi cele de tehnicieni,