O estimare comparativă arată că numărul românilor plecaţi la muncă în străinătate în 2009 se situează undeva între 2.800.000 şi 3.000.000 de persoane. De asemenea, pentru acest an, estimările arată că de la migranţii români plecaţi la muncă în străinătate ar intra în ţară (oficial sau informal) 6,7 miliarde de euro.
În lipsa unor date statistice oficiale şi reale, estimările populaţiei din România plecate la muncă în străinătate se bazează pe sondaje de opinie efectuate în România şi în principalele ţări de destinaţie, pe de o parte, şi pe unele date oficiale ale instituţiilor sau organizaţiilor din principalele ţări de destinaţie a migraţiei, pe de altă parte.
Din păcate, datele oficiale publicate în România referitoare la situaţia migranţilor sunt neactualizate şi subestimează mult situaţia reală, deoarece sunt număraţi numai cei înregistraţi că au emigrat cu domiciliul în străinătate.
Astfel, conform ultimului Anuar Statistic al României (2008), numărul emigranţilor (cetăţenilor români care şi-au stabilit domiciliul în străinătate) este de 8.830 în 2007, iar din anul 2002 până în 2007 numărul acestora este de 65.874 de persoane, ceea ce înseamnă doar cca. 10.000 de emigranţi definitiv anual.
Câţi români sunt plecaţi în acest moment, 2009, la muncă în străinătate? Pentru a răspunde la o astfel de întrebare încercăm două variante de estimare: una care pleacă de la datele statistice oficiale din principalele ţări de destinaţie, completate cu datele de sondaj, şi alta care are ca punct de plecare sondajele de opinie, ale căror date sunt corelate cu cele oficiale. Deşi evidenţele statistice oficiale nu sunt actualizate, datele cunoscute despre migranţii români constituie o bază de estimare valabilă.
CÂŢI ROMÂNI SUNT PLECAŢI LA MUNCĂ ÎN SPANIA ŞI ITALIA?
Conform