Fierul, iodul şi vitamina A sunt principalii nutrienţi care le lipsesc românilor, afirmă specialiştii. Deficienţele acestor substanţe în organism pot duce la anemie, cretinism, guşă şi la tulburări ale activităţii nervoase.
La noi în ţară predomină aceleaşi carenţe ca la nivel european. „Principalele deficienţe nutriţionale ale românilor sunt lipsa de fier, de iod şi de vitamina A", afirmă profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul ştiinţific al Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Ficatul, sursă de fier
Lipsa fierului este cea mai frecventă carenţă nutriţională cu care ne confruntăm. Deficitul de fier, prin lipsa de aport direct (carne, ficat, splină, inimă, spanac, peşte, gălbenuş de ou, nuci şi alune), duce la anemii, care pot agrava şi alte afecţiuni preexistente", precizează medicul primar Claudia Ionescu, specializare în diabet, boli metabolice şi nutriţie de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.
Lactatele protejează vederea
„Deficitul de vitamina A (din lactate, ou, spanac, roşii şi morcovi) duce la tulburări la nivel oftalmologic, la afecţiuni cutanate şi la probleme ale mucoaselor", explică medicul Claudia Ionescu. De asemenea, vitamina A este esenţială pentru buna funcţionare a celulei nervoase.
Lipsa lactatelor duce la carenţă de calciu şi de vitamina D, care determină rahitism (la copii), osteopenie (stare premergătoare osteoporozei), osteoporoză, tetanie (crampe musculare), spasmofilie şi la apariţia cariilor. În ceea ce priveşte carenţa de iod, cele mai mari riscuri le au copiii şi femeile în primul trimestru de sarcină.
În lipsa iodului, pot apărea cretinismul la copii, iar la adulţi, guşa endemică (mărirea glandei tiroide).
Sarea iodată previne cretinismul
Principala modalitate de a suplimenta alimentaţia cu iod constă în în consumul de sare iodată.